Godinu dana od početka radova, pomorsko-putnički terminal na gatu Vrulje u luci Šibenik dobiva konkretne konture, a gradilište obrise buduće suvremene luke. Kako bi javnost upoznala s napretkom radova, Lučka uprava Šibenik organizirala je danas u Šibeniku konferenciju kojoj su, među ostalim, nazočili potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Dragan Jelić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić. 

„U proteklih godinu dana vrlo intenzivno radimo kako bi radovi bili gotovi do ugovorenog roka, 24. srpnja 2024. godine. Ove godine kroz šibensku luku prošlo je 193 tisuće putnika, što je velik broj ljudi koji do sada nisu imali adekvatan prostor. Ovim projektom to će se promijeniti“, istaknuo je ravnatelj Lučke uprave Šibenik Paško Dželalija.

Naime, pomorsko-putnički terminal će omogućiti putnicima prostor zaštićen od vremenskih neprilika za odlaganje prtljage, kupnju karata, korištenje sanitarnih čvorova, dobivanje informacija o putovanju itd. Predstavnik izvođača radova, direktor tvrtke Minigradnja Antonio Perica potvrdio je kako radovi idu po planu i da će biti završeni u ugovorenom roku od 22 mjeseca. Buduća zgrada pomorsko-putničkog terminala ima tlocrt u obliku trapeza te se sastoji od dva zatvorena dijela i centralnog prostora koji čini otvoreni, natkriveni javni prostor. Svojom geometrijom zgrada na lokaciji odvaja domaći od međunarodnog prometa, odnosno trajektni promet od prometa brodova na kružnim putovanjima. Ovim projektom obuhvaćeno je izvođenje građevinskih i ostalih radova na izgradnji zgrade budućeg terminala, te vanjsko uređenje – prometna i komunalna infrastruktura.

Projektantica iz tvrtke de Architekten Cie, Sunčana Rapaić, istaknula je kako će po dovršetku radova promijeniti vizura grada.

„Na projektu je sudjelovalo 20 projektantskih struka. Ovim projektom Šibenik nastavlja poprimati konture suvremenog grada i urbane sredine u kojoj se sve funkcije nalaze na 15 minuta udaljenosti“, istaknula je Rapaić.

Ukupna vrijednost projekta punog naziva „Dogradnja gata Vrulje u sklopu pomorsko-putničkog terminala (PPT) u luci Šibenik (III. faza zahvata)“ iznosi 8.210.384,52 EUR, od čega 54 posto potječe iz Kohezijskog fonda, a ostatak iz Državnog proračuna.

„Koliko je važan projekt terminala, govori i činjenica da Država iz proračuna izdvaja skoro polovicu novca. Šibenik doživljava procvat, renesansu na našoj obali. Rijetko koji grad se u Hrvatskoj razvija ovakvom brzinom, a taj razvoj rezultat je pametnog promišljanja. U toj renesansi Šibenika ponosan sam što sam kao ministar sudjelovao u tri projekta: prvi je Vrnaža, potom Poljana te u konačnici ovaj pomorsko-putnički terminal, projekt koji funkcionalan, dobro zamišljen te kao takav oplemenjuje i podiže ovaj obalni dio grada. Veselim se završetku ovog projekta i ponovnom dolasku u Šibenik“, poručio je ministar Oleg Butković koji se uvjerio u dobru dinamiku radova prilikom obilaska gradilišta pomorsko-putničkog terminala u luci Šibenik.

više novosti