Posljednjih dana učestali su pogledi Šibenčana, a otočana pogotovo, prema gatu Vrulje gdje se punom parom radi na izgradnji novog pomorsko-putničkog terminala.

Kada su prije otprilike godinu dana na gat pristigli prvi bageri i teška mehanizacija, bilo je jasno da povratka nema: projekt vrijedan nešto više od osam milijuna eura, financiran dijelom iz europske blagajne, kompletno će promijeniti vizuru tog dijela grada. Ali i ne samo to. Novi terminal kojeg se ne bi posramili ni veći gradovi od Šibenika, označit će prekretnicu u pomorskom prometu, a usluga prijevoza putnika podignut će se na, do sada, nezamislivu razinu.

Radi se, rekosmo, užurbano. Postavljeno je na desetke betonskih stupova koji čine dio glavne konstrukcije pa se i prvi obrisi modernog zdanja sada itekako vide.

-Istina, terminal polako dobiva konkretne konture. Postavljanje stupova je pri samom kraju a uskoro slijede radovi na betoniranju ploče. Moram istaknuti da radovi napreduju prema ugovorenoj brzini. Izvođač poštuje sve dogovorene rokove i projekt napreduje zacrtanim tempom – kazuje nam ravnatelj Lučke uprave Šibenik Paško Dželalija.

Podsjetimo, plan je u novoizgrađenu zgradu terminala smjestiti djelatnike carine, Lučke kapetanije, policije i Lučke uprave te djelatnike kontrole schengenske granice za kruzerske putnike. Dakle, na jednom mjestu će biti sve institucije koje se brinu za sigurnost i funkcioniranje pomorske plovidbe. Ne treba posebno ni naglašavati kako putnici na ukrcaj više neće morati čekati pod vedrim nebom kao što je slučaj bio svih ovih godina.

-Rok za dovršenje radova je kraj srpnja sljedeće godine. Vjerujem da ćemo ispuniti taj cilj. Za sada nema nikakvih naznaka koje bi nas poremetile u projektu – optimistično će Dželalija, itekako svjestan značaja ovog projekta, kako za Lučku upravu, tako i za grad Šibenik u cjelini. Suvremena luka, funkcionalna prema svim europskim kriterijima, projekt je na koji su Šibenčani i svi koji s morem žive dugo čekali.

-Grad Šibenik dobit će reprezentativnu zgradu na zadovoljstvo svih građana. Mi kao Lučka uprava po završetku ovog zdanja imamo temelj na osnovu kojega možemo širiti ovu priču. Trudimo se i vjerujem da će se sav taj rad isplatiti – zaključuje Dželalija.

Izvor: https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/sibenik/radi-se-punom-parom-buduci-pomorsko-putnicki-terminala-dobiva-konkretne-konture-doznali-smo-i-kada-ce-sve-biti-zavrseno-1323729

više novosti